• Nederlands
    • Engels

Ingrediëntendeclaratie

Op het etiket moet de ingrediëntendeclaratie worden vermeld: een opsomming van alle ingrediënten in het product in dalende volgorde van gewicht. De ingrediënten die de in bijlage || genoemde stoffen of producten bevatten (de wettelijke 14 allergenen) dienen te worden benadrukt door een onderscheidende typografie, bijvoorbeeld vetgedrukt lettertype of hoofdletters.

KWID

Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID) houdt in dat het percentage van het betreffende ingrediënt in het eindproduct, wordt aangegeven in de ingrediëntendeclaratie.

KWID is verplicht voor ingrediënten welke voorkomen in de benaming van het levensmiddel, opvallend in woord of beeld worden aangegeven of van wezenlijk belang zijn om een levensmiddel te karakteriseren. In bijlage VIII van de Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt de kwantitatieve opgave van ingrediënten verder toegelicht.

Weglating lijst ingrediënten

Weglating van de lijst van ingrediënten is voor een aantal productcategorieën toegestaan. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op:

  • Onbewerkte verse groenten en fruit
  • Koolzuurhoudend water
  • Uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen

Zie voor een complete opsomming hiervan artikel 19 uit Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Overige verplichtingen van de ingrediëntendeclaratie

Voor bepaalde ingrediënten gelden nog aanvullende verplichte vermeldingen. Zo moet de specifieke plantaardige oorsprong van vetten en oliën van plantaardige oorsprong worden vermeld. Ook dient bij een geharde olie of vet vermeld te worden of het ‘geheel gehard’ of ‘gedeeltelijk gehard’ is. Zie bijlage VI en VII voor totale verplichte vermeldingen en aanduidingen van ingrediënten.

Vragen over ingrediëntendeclaratie?

Neem dan nu contact met ons op.

private label service boxarrow-up

Meer weten over etiketteringsvraagstukken?

Onze etiketteringsspecialisten kunnen je met verschillende vraagstukken verder helpen.

Neem contact met ons op Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Etiketteren.nl gaat verder als Normec Label & Specifications

Sinds 1 februari 2019 heet Etiketteren.nl Normec Label & Specifications. Voor u verandert er niets, behalve de naam. U kunt op ons blijven rekenen als u een specialist nodig heeft die antwoord heeft op al uw vragen op het gebied van etikettering, specificatiebeheer en de meest recente wet- en regelgeving.

Normec Label & Specifications is onderdeel van Normec Foodcare. Normec Foodcare neemt complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten