• Nederlands
    • Engels

Claims

Naast alle verplichte vermeldingen, kan een etiket van een levensmiddel ook claims bevatten.  Met een claim benadruk je bepaalde ingrediënten of eigenschappen van een product. Denk bijvoorbeeld aan: ‘bron van eiwitten’, ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘calcium ondersteunt de botten’.

Een claim is:

‘Elke boodschap of aanduiding die niet verplicht is op grond van de communautaire of nationale wetgeving, met inbegrip van illustraties, grafische voorstellingen of symbolen, ongeacht de vorm, waarmee gesteld, de indruk gewekt of geïmpliceerd wordt dat een levensmiddel bepaalde eigenschappen heeft.’

Wetgeving claims

Voor voedings- of gezondheidsclaims op levensmiddelen is specifieke wetgeving opgesteld. Claims mogen bijvoorbeeld niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend zijn. Claims moeten voldoen aan Verordening (EU) nr. 1924/2006, de zogenaamde Claimsverordening.

Binnen de wetgeving verdelen we claims twee verschillende soorten:

  1. Voedingsclaims, wat iets zegt over de samenstelling van het levensmiddelen
  2. Gezondheidsclaims, wat aangeeft wat het levensmiddel doet met de gezondheid van de consument

Je mag alleen goedgekeurde claims gebruiken. Alle andere claims zijn verboden.

In Verordening (EU) nr. 1924/2006 staan de toegestane voedingsclaims aangegeven en in Verordening (EU) nr. 432/2012 is de lijst vastgesteld met toegestane gezondheidsclaims gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Daarnaast zijn er claims die een ziekterisicoreductie aangeven en claims over de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Deze zijn via aparte verordeningen goedgekeurd.

Een overzicht van toegestane gezondheidsclaims is te vinden op website van de Europese Unie: ec.europa.eu/nuhclaims/

Claims over kruidenpreparaten staan on hold

Over claims met betrekking tot kruidenpreparaten ofwel ‘botanicals’ heeft de Europese Commissie nog geen besluit genomen. Deze claims zijn nog niet toegelaten of afgewezen, maar staan ‘on hold’. Totdat de Commissie een definitieve beslissing heeft genomen, mogen deze claims onder bepaalde voorwaarden nog gebruikt worden. Claims die nooit ter beoordeling bij EFSA zijn ingediend, mogen niet gebruikt worden.

Reclame

De claimsverordening geldt niet alleen voor etiketteksten, maar voor alle vormen van reclame. Bijvoorbeeld ook voor reclame-uitingen via verschillende media, zoals folders en websites, en voor merknamen, logo’s en afbeeldingen.

Etiket laten checken

Wil je je etiket door een specialist laten checken om zo zeker te weten dat jouw etiket de de juiste claims bevat? Wij voeren graag een etiketcheck voor je uit. Of heb je vragen over claims op het etiket van jouw levensmiddel? Vul dan ons contactformulier in of bel gratis met 0800 25 22 737.

Claims boxarrow-up

Heb je vragen over claims op het etiket van jouw levensmiddel?

Onze etiketteringsspecialisten helpen jou graag om te zorgen dat je aan alle wetgeving voldoet.

Neem contact met ons op
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Etiketteren.nl gaat verder als Normec Label & Specifications

Sinds 1 februari 2019 heet Etiketteren.nl Normec Label & Specifications. Voor u verandert er niets, behalve de naam. U kunt op ons blijven rekenen als u een specialist nodig heeft die antwoord heeft op al uw vragen op het gebied van etikettering, specificatiebeheer en de meest recente wet- en regelgeving.

Normec Label & Specifications is onderdeel van Normec Foodcare. Normec Foodcare neemt complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten