• Nederlands
  • Engels

Allergenen

Allergenen wetgeving

Het woord ‘allergie’ betekent letterlijk: veranderde reactie. Het immuunsysteem van iemand die allergisch is, reageert op een andere manier op stoffen van buitenaf dan dat van iemand die niet allergisch is. Allergenen zijn dus stoffen en producten die mogelijk een allergie of een intolerantie veroorzaken. Voor mensen met een allergie is het erg belangrijk dat ze een goede afweging kunnen maken of een product voor hen wel of niet geschikt is om te kopen. Daarom is er allergenen wetgeving voor voorverpakte producten.

De 14 allergenen

Volgens de wetgeving zijn er 14 stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken.  Hier moet je een vermelding van maken op het het etiket van het product. De volgende stoffen en producten zijn opgenomen in de wetgeving:

 1. glutenbevattende granen
 2. schaaldieren
 3. eieren
 4. vis
 5. pinda’s (aardnoten)
 6. soja
 7. melk (inclusief lactose)
 8. noten
 9. selderij
 10. mosterd
 11. sesamzaad
 12. SO2 / sulfiet (> 10mg/kg)
 13. lupine
 14. weekdieren

Benieuwd naar een specifieke omschrijving per allergene stof? Zie hiervoor bijlage II van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Allergenen etikettering

In artikel 21 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is bepaald dat je de allergenen in de lijst van ingrediënten moeten opnemen. Elk ingrediënt dat een allergeen is of bevat moet zijn benadrukt door middel van een andere typografie, bijvoorbeeld door een afwijkend lettertype, andere stijl of achtergrondkleur. Ook vermelding van allergenen in technische hulpstoffen is verplicht gesteld. Als er op het etiket geen lijst van ingrediënten staat vermeld, moet je allergenen vermelden door “bevat” plus de naam van het allergeen te benoemen.

etiket-met-vermelding-allergenen

etiket-bevat-plus-naam-allergeen

 

 

 

 

 

 

Gluten

Voor gluten is er extra wetgeving in de vorm van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014. Hierin staan voorschriften voor het voorlichten van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.

De uitvoeringsverordening staat toe dat claims zoals ‘geschikt voor personen met een glutenintolerantie’ en ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ gebruikt mogen worden op etiketten van voedingsmiddelen die weinig tot geen gluten bevatten. Leveranciers mogen tevens de claims ‘speciaal bereid voor personen met een glutenintolerantie’ of ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ vermelden op het etiket.

Niet-voorverpakte producten

Bij niet-voorverpakte producten moeten ook de allergenen worden aangegeven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op vleeswaren die gesneden worden bij de slager of gevulde koeken die in de supermarkt worden afgebakken.

Gevolgen niet goed vermelden van allergenen

Als de allergenen niet goed op de producten vermeld staan, vindt er een recall plaats. Ook een boete van de NVWA kan het gevolg zijn. Daarom is het zo belangrijk dat alles goed volgens de wetgeving vermeld staat op jouw producten. Wil je graag aantonen dat het allergenenmanagement onder controle is? Dat kan via VITAL of SimplyOK. Normec Quality Assurance kan je hierbij ondersteunen.

Etiket laten checken

Wil je je etiket door een specialist laten checken om zo zeker te weten dat jouw etiket de allergenen op de juiste manier vermeld? Wij voeren graag een etiketcheck voor je uit.
Heb je vragen over allergenen op het etiket van jouw levensmiddel? Vul dan ons contactformulier in of bel gratis met 0800 25 22 737.

Allergenen boxarrow-up

Heb je vragen over allergenen op het etiket van jouw levensmiddel?

Onze etiketteringsspecialisten kunnen je met verschillende vraagstukken verder helpen.

Neem contact met ons op
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Etiketteren.nl gaat verder als Normec Label & Specifications

Sinds 1 februari 2019 heet Etiketteren.nl Normec Label & Specifications. Voor u verandert er niets, behalve de naam. U kunt op ons blijven rekenen als u een specialist nodig heeft die antwoord heeft op al uw vragen op het gebied van etikettering, specificatiebeheer en de meest recente wet- en regelgeving.

Normec Label & Specifications is onderdeel van Normec Foodcare. Normec Foodcare neemt complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten